menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ścieramy skórkę z cytryn na drobnej tarce, a sok wyciskamy. Gruszki myjemy i cienko obieramy. Kroimy je na połówki i usuwamy ze środka gniazda nasienne. Wodę mieszamy z cukrem, laską wanilii, sokiem z cytryny i goździkami. Gotujemy. Do wrzącego soku wkładamy gruszki i gotujemy razem przez 15 minut. Usuwamy wanilię. Nakładamy połówki gruszek do wyparzonych słoików, zalewamy sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 90ºC.

ocena:

Kompot gruszkowy

składniki

  • 2 kg gruszek
  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 6 goździków
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • ew. kawałek laski wanilii

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ścieramy skórkę z cytryn na drobnej tarce, a sok wyciskamy. Gruszki myjemy i cienko obieramy. Kroimy je na połówki i usuwamy ze środka gniazda nasienne. Wodę mieszamy z cukrem, laską wanilii, sokiem z cytryny i goździkami. Gotujemy. Do wrzącego soku wkładamy gruszki i gotujemy razem przez 15 minut. Usuwamy wanilię. Nakładamy połówki gruszek do wyparzonych słoików, zalewamy sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 90ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję