menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z owoców usuwamy ogonki, myjemy je osączamy. Następnie każdy owoc nakłuwamy patyczkiem, żeby wiśnie lub czereśnie nie popękały w czasie gotowania. Mamy kilka możliwości przygotowania takiego kompotu. Możemy zagotować wodę z cukrem, następnie włożyć do niej owoce i gotować razem 5 minut pod przykryciem na małym ogniu lub włożyć surowe owoce do słoików i zalać syropem. W jednym i drugim przypadku słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut w temperaturze 90°.

ocena:

Kompot wiśniowy

składniki

  • 2 kg wiśni (lub czereśni)
  • 1,3 l wody
  • 400 g cukru (w przypadku czereśni ok. 200 g)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z owoców usuwamy ogonki, myjemy je osączamy. Następnie każdy owoc nakłuwamy patyczkiem, żeby wiśnie lub czereśnie nie popękały w czasie gotowania. Mamy kilka możliwości przygotowania takiego kompotu. Możemy zagotować wodę z cukrem, następnie włożyć do niej owoce i gotować razem 5 minut pod przykryciem na małym ogniu lub włożyć surowe owoce do słoików i zalać syropem. W jednym i drugim przypadku słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut w temperaturze 90°.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję