menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce umyć i skrócić o połowę szypułki. Każdy owocek po nakłuwać cienką igłą ( zapobiega to spękaniu skórki). Włożyć je na 2 minuty do wrzącej wody, po czym przełożyć do naczynia z zimną wodą. Z o, 75 kg cukru i wody przygotować syrop. Owoce włożyć do ostudzonego syropu i ogrzewać do momentu zagotowania i następnie ostudzić. Dodać pozostały cukier i ponownie ogrzewać do zagotowania. Czynność te powtórzyć 4 razy stosując 10-cio godzinne przerwy. Przechowywać w zamkniętych słoikach twistowych

ocena:

Konfitura z rajskich jabłuszek

składniki

  • 1 kg rumianych, nie uszkodzonych rajskich jabłuszek
  • 1,8 kg cukru
  • 750 ml wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce umyć i skrócić o połowę szypułki. Każdy owocek po nakłuwać cienką igłą ( zapobiega to spękaniu skórki). Włożyć je na 2 minuty do wrzącej wody, po czym przełożyć do naczynia z zimną wodą. Z o, 75 kg cukru i wody przygotować syrop. Owoce włożyć do ostudzonego syropu i ogrzewać do momentu zagotowania i następnie ostudzić. Dodać pozostały cukier i ponownie ogrzewać do zagotowania. Czynność te powtórzyć 4 razy stosując 10-cio godzinne przerwy. Przechowywać w zamkniętych słoikach twistowych

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję