menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety (każdy z kostką). Czosnek siekamy, mieszamy z cząbrem, solą, kilkoma łyżkami oleju. Nacieramy mieszanką kotlety i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie kotlety panierujemy w sezamie i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron po 2-3 minut i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety wywar i rozprowadzamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotujemy, aż odparuje do mniej więcej połowy objętości. Kotlety podajemy na półmisku, ułożone kostkami do góry i umoczone w sosie.

ocena:

Kotlety baranie w sezamie

składniki

  • 1 kg górki baraniej
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 100 ml oleju
  • sól, grubo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety (każdy z kostką). Czosnek siekamy, mieszamy z cząbrem, solą, kilkoma łyżkami oleju. Nacieramy mieszanką kotlety i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie kotlety panierujemy w sezamie i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron po 2-3 minut i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety wywar i rozprowadzamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotujemy, aż odparuje do mniej więcej połowy objętości. Kotlety podajemy na półmisku, ułożone kostkami do góry i umoczone w sosie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję