menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodajemy żółtko. Przesiewamy do masy mąkę oraz dodajemy posiekane orzechy albo migdały. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie porcje, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Po co najmniej 2 godzinach wyjmujemy kolejno każdą porcję ciasta i rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 cm. Wycinamy z placków równe kwadraciki lub prostokąty. Układamy je na blasze i pieczemy 12 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu i ostudzeniu połowę ciastek smarujemy konfiturą, np.: morelową. Nakładamy pozostałe ciastka, a wierzch polewamy polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady) i posypujemy posiekanymi orzechami. Takie ciasteczka możemy przygotować bez żadnej konfitury i polewy. Po prostu wystarczy posypać ciasteczka cukrem pudrem. Świetnie nadają się do przechowywania, ale oczywiście w tylko sobie znanym miejscu.

ocena:

Krajanka orzechowa

składniki

  • 200 g masła
  • 270 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 120 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 180 g mielonych orzechów laskowych, włoskich lub ew. migdałów
  • 1 żółtko
  • konfitura owocowa
  • 250 ml polewy czekoladowej
  • ew. do dekoracji możemy też przygotować trochę posiekanych orzechów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodajemy żółtko. Przesiewamy do masy mąkę oraz dodajemy posiekane orzechy albo migdały. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie porcje, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Po co najmniej 2 godzinach wyjmujemy kolejno każdą porcję ciasta i rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 cm. Wycinamy z placków równe kwadraciki lub prostokąty. Układamy je na blasze i pieczemy 12 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu i ostudzeniu połowę ciastek smarujemy konfiturą, np.: morelową. Nakładamy pozostałe ciastka, a wierzch polewamy polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady) i posypujemy posiekanymi orzechami. Takie ciasteczka możemy przygotować bez żadnej konfitury i polewy. Po prostu wystarczy posypać ciasteczka cukrem pudrem. Świetnie nadają się do przechowywania, ale oczywiście w tylko sobie znanym miejscu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję