X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krem z buraków i soczewicy

Wegański krem z buraków i soczewicy to idealny zimowy posiłek. Zupę przygotujecie szybko, nie jest skomplikowana, więc nie przysporzy Wam kłopotów. Jest pyszna i fajnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Jeśli nie jesteś fanem soczewicy to przy okazji tego przepisu przekonasz się do niej. Delikatna, kremowa, buraczana. 

Krem z buraków i soczewicy

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w piórka
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany i pokrojony w cienkie słupki
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 500 g buraków, najlepiej upieczonych lub np. ugotowanych w skórze
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • Sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1:

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, następnie cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty.

Krok 2:

Następnie dodaj marchew i soczewicę oraz curry, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, następnie wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Na koniec zmiksuj na gładki krem. Podawaj np. z natką pietruszki lub kiełkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również