menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pora pokrój w talarki. W garnku roztop masło i na małym ogniu zeszklij pora do miękkości. Wlej wino i odparuj o połowę. Wrzuć posiekany tymianek oraz czosnek. Zalej całość wywarem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Za pomocą blendera zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszony ser, śmietanę, gałkę oraz sól i pieprz. Ponownie zupę zblenduj i doprowadź do lekkiego wrzenia. Podawaj z grzankami potartymi świeżym czosnkiem.

ocena:

Krem z porów

składniki

  • 1 kg białych części pora
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 800 ml wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pora pokrój w talarki. W garnku roztop masło i na małym ogniu zeszklij pora do miękkości. Wlej wino i odparuj o połowę. Wrzuć posiekany tymianek oraz czosnek. Zalej całość wywarem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Za pomocą blendera zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszony ser, śmietanę, gałkę oraz sól i pieprz. Ponownie zupę zblenduj i doprowadź do lekkiego wrzenia. Podawaj z grzankami potartymi świeżym czosnkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję