Potrawy wegetariańskieZupy
Krem z porów z grzankami z wędzonym serem
Dzisiaj podrzucam przepis na rozgrzewający krem z porów z chrupiącymi serowymi grzankami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, bo nie wymaga dużo pracy a smakuje wyśmienicie. Wszystko dzięki połączeniu porów z gałką muszkatołową w delikatnym warzywnym bulionie. Co do grzanek to na wierzch ułożyłem pokrojony w cienkie paseczki kozi ser wędzony. Poniżej przepis na krem z porów z grzankami z wędzonym serem.
Krem z porów z grzankami z wędzonym serem
Składniki:
- 600 g pora, biała i część zielonej
- 400 g ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- pół gałki muszkatołowej lub płaska łyżeczka mielonej gałki
Grzanki:
- 1 Bagietka
- 100 g koziego sera twardego wędzonego w plastrach lub np. żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Pora pokrój w grube paski, następnie ziemniaki w małą kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Na maśle smaż pora, dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 2:
Następnie dodaj ziemniaki i czosnek. Wszystko zalej bulionem, gotuj do miękkości warzyw.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój w cienkie kromki. Następnie pieczywo posmaruj roztopionym masłem (możesz je roztopić w mikrofali lub np. w rondelku). Posyp serem, na koniec oregano. Piecz ok 5 minut w temperaturze 230°C najlepiej z opcją grilla.
Krok 4:
Gotową zupę blenduj na gładki krem, podawaj z grzankami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<