X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZupy

Krem z porów z grzankami z wędzonym serem

Dzisiaj podrzucam przepis na rozgrzewający krem z porów z chrupiącymi serowymi grzankami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, bo nie wymaga dużo pracy a smakuje wyśmienicie. Wszystko dzięki połączeniu porów z gałką muszkatołową w delikatnym warzywnym bulionie. Co do grzanek to na wierzch ułożyłem pokrojony w cienkie paseczki kozi ser wędzony. Poniżej przepis na krem z porów z grzankami z wędzonym serem. 

Krem z porów z grzankami z wędzonym serem

Składniki:

  • 600 g pora, biała i część zielonej
  • 400 g ziemniaków 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • pół gałki muszkatołowej lub płaska łyżeczka mielonej gałki
Grzanki:
  • 1 Bagietka 
  • 100 g koziego sera twardego wędzonego w plastrach lub np. żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1:

Pora pokrój w grube paski, następnie ziemniaki w małą kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Na maśle smaż pora, dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. 

Krok 2:

Następnie dodaj ziemniaki i czosnek. Wszystko zalej bulionem, gotuj do miękkości warzyw. 

Krok 3:

W tym czasie przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój w cienkie kromki. Następnie pieczywo posmaruj roztopionym masłem (możesz je roztopić w mikrofali lub np. w rondelku). Posyp serem, na koniec oregano. Piecz ok 5 minut w temperaturze 230°C najlepiej z opcją grilla.

Krok 4:

Gotową zupę blenduj na gładki krem, podawaj z grzankami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również