menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Królika podziel na części, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, selera, pietruszki obierz i pokrój na 5 cm. kawałki. W naczyniu do zapiekania, poukładaj pokrojone warzywa wymieszane z listkami szałwii, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane warzywa oprósz solą i pieprzem a następnie obłóż kawałkami królika. W wolne miejsca włóż połówkę cytryny oraz przeciętą w poprzek, główkę czosnku oraz szalotkę. Zalej całość mieszaniną wina z wywarem, skrop oliwą i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie przykryj królika folią aluminiową i piecz dodatkowe 70 minut.

ocena:

Królik duszony w białym winie

składniki

1 królik
ćwiartka selera
ćwiartka pora
2 marchewki
2 pietruszki
1 główka czosnku
1 szalotka
pół cytryny
150 ml białego półwytrawnego wina
250 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
3 ziarna ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka liści szałwii
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Królika podziel na części, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, selera, pietruszki obierz i pokrój na 5 cm. kawałki. W naczyniu do zapiekania, poukładaj pokrojone warzywa wymieszane z listkami szałwii, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane warzywa oprósz solą i pieprzem a następnie obłóż kawałkami królika. W wolne miejsca włóż połówkę cytryny oraz przeciętą w poprzek, główkę czosnku oraz szalotkę. Zalej całość mieszaniną wina z wywarem, skrop oliwą i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie przykryj królika folią aluminiową i piecz dodatkowe 70 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję