menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Do naczynia miksującego włóż parmezan, rozdrobnić 15-20 s/obr.10 Przełożyć do innego pojemnika.

 

2. Do naczynia miksującego włóż ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 20s/obr.3 Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, przemieszać kopystką, rozdrobnić 20s/obr.3.

 

3. Dodaj parmezan, mąkę, jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Mieszać przy pomocy kopystki 50s/obr.3. Przełożyć do osobnego naczynia.

 

4. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj kuleczki o średnicy około 3 cm.

 

5. W głębszej patelni rozgrzej olej. Kulki obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu, po kilkanaście sztuk, z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.

 

6. Kuleczki mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do głównego dania.

ocena:

Kuleczki ziemniaczane z parmezanem (Thermomix)

składniki

  • 50 g parmezanu
  • 800 g ugotowanych mączystych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Do naczynia miksującego włóż parmezan, rozdrobnić 15-20 s/obr.10 Przełożyć do innego pojemnika.

 

2. Do naczynia miksującego włóż ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 20s/obr.3 Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, przemieszać kopystką, rozdrobnić 20s/obr.3.

 

3. Dodaj parmezan, mąkę, jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Mieszać przy pomocy kopystki 50s/obr.3. Przełożyć do osobnego naczynia.

 

4. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj kuleczki o średnicy około 3 cm.

 

5. W głębszej patelni rozgrzej olej. Kulki obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu, po kilkanaście sztuk, z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.

 

6. Kuleczki mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do głównego dania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję