menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i obsmażamy kurczaka kilka minut z obydwu stron, aż do zrumieniania Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy w ciepłe miejsce. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plastry i przesmażamy razem na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli całość oprószamy mąką, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy do smaku, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i serwujemy

ocena:

Kurczak w sosie grzybowym

składniki

  • 2 podwójne piersi lub 8 tuszek z kurczaka bez skóry – ok. 800 g (pałki z kurczaka bez kości)
  • 350 g pieczarek
  • 150 ml wywaru drobiowego
  • 1-2 cebule
  • 150 ml śmietany 18%
  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i obsmażamy kurczaka kilka minut z obydwu stron, aż do zrumieniania Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy w ciepłe miejsce. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plastry i przesmażamy razem na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli całość oprószamy mąką, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy do smaku, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i serwujemy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję