menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wnętrza kuropatwy wsypujemy łyżeczkę soli i łyżkę majeranku oraz wkładamy wędzony boczek.
Pozostałe składniki mieszamy wraz z oliwą, smarujemy ptaka dokładnie ze wszystkich stron i marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Rozgrzewamy wędzarnię do bardzo wysokiej temperatury (około 180 – 200*C) i pieczemy kuropatwę przez około 30-40 minut (temperatura wewnątrz piersi powinna wynosić około 75 – 80*C).
Możemy podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Smacznego.

ocena:

Kuropatwa pieczona w dymie

składniki

  • 1 kuropatwa
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki roztartych suszonych jagód jałowca
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wnętrza kuropatwy wsypujemy łyżeczkę soli i łyżkę majeranku oraz wkładamy wędzony boczek.
Pozostałe składniki mieszamy wraz z oliwą, smarujemy ptaka dokładnie ze wszystkich stron i marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Rozgrzewamy wędzarnię do bardzo wysokiej temperatury (około 180 – 200*C) i pieczemy kuropatwę przez około 30-40 minut (temperatura wewnątrz piersi powinna wynosić około 75 – 80*C).
Możemy podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Smacznego.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję