menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Suchary z żytniego chleba kroimy na kawałki. Grzejemy wodę. Do kadzi, najlepiej drewnianej beczułki wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, miód, chleb oraz grubo mielony kiełkujący jęczmień. Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na kilka (2-3) dni w ciemne, chłodne miejsce. Od czasu do czasu dobrze jest zebrać pianę z świeżo tworzącego się zakwasu.

ocena:

Kwas chlebowy 1

składniki

  • ok. 300 g sucharów z chleba żytniego
  • 50 g jęczmienia
  • 100 ml miodu
  • 10 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Suchary z żytniego chleba kroimy na kawałki. Grzejemy wodę. Do kadzi, najlepiej drewnianej beczułki wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, miód, chleb oraz grubo mielony kiełkujący jęczmień. Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na kilka (2-3) dni w ciemne, chłodne miejsce. Od czasu do czasu dobrze jest zebrać pianę z świeżo tworzącego się zakwasu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję