poziom skomplikowania:
Suchary z żytniego chleba kroimy na kawałki. Grzejemy wodę. Do kadzi, najlepiej drewnianej beczułki wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, miód, chleb oraz grubo mielony kiełkujący jęczmień. Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na kilka (2-3) dni w ciemne, chłodne miejsce. Od czasu do czasu dobrze jest zebrać pianę z świeżo tworzącego się zakwasu.
Kwas chlebowy 1
składniki
poziom skomplikowania:
Suchary z żytniego chleba kroimy na kawałki. Grzejemy wodę. Do kadzi, najlepiej drewnianej beczułki wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, miód, chleb oraz grubo mielony kiełkujący jęczmień. Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na kilka (2-3) dni w ciemne, chłodne miejsce. Od czasu do czasu dobrze jest zebrać pianę z świeżo tworzącego się zakwasu.