menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wysuszony chleb kroimy w kostkę i zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Odstawiamy na noc, a następnego dnia rano przecedzamy. Dodajemy drożdże roztarte z cukrem, resztę cukru i miód. Garnek (najlepiej kamionkowy), przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na ok. 10–12 godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie fermentować, kwas przecedzamy i rozlewamy do butelek, wsypujemy do każdej butelki po kilka umytych i osączonych rodzynek i szczelnie zakręcamy. Kwas następnego dnia powinien być gotowy. Najsmaczniejszy jest ochłodzony.

ocena:

Kwas chlebowy 2

składniki

  • 300 g chleba razowego – ususzonego
  • 5 l wody
  • 5 łyżek cukru
  • kilka łyżek rodzynek
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki miodu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wysuszony chleb kroimy w kostkę i zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Odstawiamy na noc, a następnego dnia rano przecedzamy. Dodajemy drożdże roztarte z cukrem, resztę cukru i miód. Garnek (najlepiej kamionkowy), przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na ok. 10–12 godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie fermentować, kwas przecedzamy i rozlewamy do butelek, wsypujemy do każdej butelki po kilka umytych i osączonych rodzynek i szczelnie zakręcamy. Kwas następnego dnia powinien być gotowy. Najsmaczniejszy jest ochłodzony.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję