menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przygotowujemy marynatę: włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, jagody jałowca rozgniatamy. Wszystkie jarzyny, połowę przypraw, ocet oraz wywar mieszamy, zagotowujemy. Łopatkę trybujemy, wyjmujemy kość, tak żeby w mięsie powstała kieszeń na farsz. Przekładamy mięso do szklanego lub kamiennego naczynia i zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24–72 godzin, co 12 godzin mięso przewracamy na drugą stronę. W międzyczasie z kości gotujemy wywar, redukujemy go do 100-150 ml i odstawiamy również w chłodne miejsce na czas marynowania łopatki. Po paru dniach łopatkę wyjmujemy z marynaty, osączamy, marynatę przecedzamy. Mielimy okrawki baranie, dodajemy 2 ząbki czosnku roztarte z solą, drugą połowę przypraw, jajo, sól, pieprz, dolewamy trochę wywaru z kości. Wyrabiamy farsz, aż powstanie z niego jednolita, gładka masa. Jeżeli farsz jest za suchy i za gęsty, dodajemy do niego jeszcze trochę wywaru z kości, jeżeli jest za rzadki możemy go zagęścić łyżką tartej bułki. Przed faszerowaniem łopatkę możemy jeszcze natrzeć resztką ziół. Następnie ją nadziewamy, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy łopatkę, dodajemy obraną i posiekaną cebulę, a potem dolewamy sukcesywnie przecedzoną bejcę. Dusimy łopatkę pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, podlewając ją od czasu do czasu bejcą, czerwonym winem i mieszając. Na koniec jarzyny z bejcy oraz sos z cebulą miksujemy i mieszamy ze śmietaną, ew. doprawiamy. Sos serwujemy w sosjerce.

ocena:

Łopatka jagnięca duszona

składniki

  • 1 łopatka jagnięca (ok. 1 kg)
  • 250 g okrawków mięsa baraniego
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 18-22%
  • bułka tarta
  • 100 ml oleju
    #Marynata
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml octu winnego 6%
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 4 liście laurowe
  • po 6 sztuk jagód jałowca, i ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce: cząbru i tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 10-12 ziaren pieprzu
  • 2 goździki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przygotowujemy marynatę: włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, jagody jałowca rozgniatamy. Wszystkie jarzyny, połowę przypraw, ocet oraz wywar mieszamy, zagotowujemy. Łopatkę trybujemy, wyjmujemy kość, tak żeby w mięsie powstała kieszeń na farsz. Przekładamy mięso do szklanego lub kamiennego naczynia i zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24–72 godzin, co 12 godzin mięso przewracamy na drugą stronę. W międzyczasie z kości gotujemy wywar, redukujemy go do 100-150 ml i odstawiamy również w chłodne miejsce na czas marynowania łopatki. Po paru dniach łopatkę wyjmujemy z marynaty, osączamy, marynatę przecedzamy. Mielimy okrawki baranie, dodajemy 2 ząbki czosnku roztarte z solą, drugą połowę przypraw, jajo, sól, pieprz, dolewamy trochę wywaru z kości. Wyrabiamy farsz, aż powstanie z niego jednolita, gładka masa. Jeżeli farsz jest za suchy i za gęsty, dodajemy do niego jeszcze trochę wywaru z kości, jeżeli jest za rzadki możemy go zagęścić łyżką tartej bułki. Przed faszerowaniem łopatkę możemy jeszcze natrzeć resztką ziół. Następnie ją nadziewamy, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy łopatkę, dodajemy obraną i posiekaną cebulę, a potem dolewamy sukcesywnie przecedzoną bejcę. Dusimy łopatkę pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, podlewając ją od czasu do czasu bejcą, czerwonym winem i mieszając. Na koniec jarzyny z bejcy oraz sos z cebulą miksujemy i mieszamy ze śmietaną, ew. doprawiamy. Sos serwujemy w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję