menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Brytfankę lub formę natłuszczamy olejem i wykładamy całość ciastem. Zależnie od rozmiarów formy ok. ćwiartkę ciasta pozostawimy do przykrycia makaronu. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek obieramy i siekamy, wędzonkę kroimy w kostkę, wątróbkę myjemy, oczyszczamy i również kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej najpierw cebulę, następnie, wędzonkę, wątróbkę. Na koniec dodajemy mięso. Smażymy, cały czas mieszając, dodajemy wywar oraz pomidory i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy w posolonej wodzie zgodnie z przepisem. Następnie makaron odcedzamy i mieszamy z masą mięsną. Dodajemy utarty żółty ser i jaja. Mieszamy, nakładamy do brytfanki wyłożonej ciastem. Przykrywamy reszta ciasta i zlepiamy brzegi. Wierzch nakłuwamy i smarujemy odrobiną mleka lub roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

ocena:

Makaron zapiekany w cieście francuskim

składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub
    ciasta maślanego
  • 250 g masła
  • 50 g mąki
    Ciasto podstawowe
  • 200 g mąki
  • pół jajka
  • sól
  • 1 łyżeczka octu
  • woda
    Nadzienie
  • 400 g dużego makaronu
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 100 g wędzonki
  • 500 g mielonego mięsa – mieszanego pół na pół, np.: cielęcina i wieprzowina
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 4 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g pomidorów
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Brytfankę lub formę natłuszczamy olejem i wykładamy całość ciastem. Zależnie od rozmiarów formy ok. ćwiartkę ciasta pozostawimy do przykrycia makaronu. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek obieramy i siekamy, wędzonkę kroimy w kostkę, wątróbkę myjemy, oczyszczamy i również kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej najpierw cebulę, następnie, wędzonkę, wątróbkę. Na koniec dodajemy mięso. Smażymy, cały czas mieszając, dodajemy wywar oraz pomidory i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy w posolonej wodzie zgodnie z przepisem. Następnie makaron odcedzamy i mieszamy z masą mięsną. Dodajemy utarty żółty ser i jaja. Mieszamy, nakładamy do brytfanki wyłożonej ciastem. Przykrywamy reszta ciasta i zlepiamy brzegi. Wierzch nakłuwamy i smarujemy odrobiną mleka lub roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję