menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makówki są ostatnią potrawą wigilijną, podawaną “na deser” i mają swój odpowiednik w innych regionach Polski w formie klusek z makiem, łamańców , czy kutii. Najprostszy wariant, to słodkie bułki wymoczone w mleku, wymieszane z miodem i mielonym makiem. Wariantem “wzbogaconym ” są makówki z okolic Opola, czy Cieszyna.

 

Pokrojone bułki należy zalać mlekiem, mak zmielić i zalać wodą, dodać do niego miód, masło, cukier i  wszystkie dodatki, a następnie zagotować. W salaterce należy układać bułki przekładane warstwami masy makowej. Najlepiej postawić w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia.

ocena:

Makówki

składniki

  • duże słodkie bułki, chałka lub rogaliki
  • 500 g maku
  • 500 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 125 ml miodu
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
do przyprawienia
  • cynamon
  • po 50 g rodzynek i migdałów
  • cukier puder
  • olejek migdałowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makówki są ostatnią potrawą wigilijną, podawaną “na deser” i mają swój odpowiednik w innych regionach Polski w formie klusek z makiem, łamańców , czy kutii. Najprostszy wariant, to słodkie bułki wymoczone w mleku, wymieszane z miodem i mielonym makiem. Wariantem “wzbogaconym ” są makówki z okolic Opola, czy Cieszyna.

 

Pokrojone bułki należy zalać mlekiem, mak zmielić i zalać wodą, dodać do niego miód, masło, cukier i  wszystkie dodatki, a następnie zagotować. W salaterce należy układać bułki przekładane warstwami masy makowej. Najlepiej postawić w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję