menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby sprawiamy, odcinamy głowy. Wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny (można też dorzucić kawałek skórki cytrynowej), octu i koperku. Gotujemy ryby około 10-15 minut, następnie odcedzamy je i schładzamy. Po co najmniej 12 godzinach obieramy makrele ze skóry i kroimy każdy filet na kawałki. Polewamy całość majonezem wymieszanym ze skondensowanym mlekiem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na półmisku obłożonym pokrojonymi pomidorkami i ćwiartkami jajek.

ocena:

Makrela wiosenna po alandzku

składniki

  • 1 kilogram makreli (świeżej, coraz częściej do zdobycia w dużych sklepach), czyli 2-3 ryby
  • 2 łyżki octu
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki skondensowanego słodzonego mleka
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby sprawiamy, odcinamy głowy. Wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny (można też dorzucić kawałek skórki cytrynowej), octu i koperku. Gotujemy ryby około 10-15 minut, następnie odcedzamy je i schładzamy. Po co najmniej 12 godzinach obieramy makrele ze skóry i kroimy każdy filet na kawałki. Polewamy całość majonezem wymieszanym ze skondensowanym mlekiem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na półmisku obłożonym pokrojonymi pomidorkami i ćwiartkami jajek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję