X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Makrela wiosenna po alandzku

Składniki

  • 1 kilogram makreli (świeżej, coraz częściej do zdobycia w dużych sklepach), czyli 2-3 ryby
  • 2 łyżki octu
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki skondensowanego słodzonego mleka
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przygotowania

Ryby sprawiamy, odcinamy głowy. Wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny (można też dorzucić kawałek skórki cytrynowej), octu i koperku. Gotujemy ryby około 10-15 minut, następnie odcedzamy je i schładzamy. Po co najmniej 12 godzinach obieramy makrele ze skóry i kroimy każdy filet na kawałki. Polewamy całość majonezem wymieszanym ze skondensowanym mlekiem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na półmisku obłożonym pokrojonymi pomidorkami i ćwiartkami jajek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również