menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy w pół plasterki lub w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki masła. Osobno gotujemy groszek. Łączymy marchewkę z groszkiem, doprawiamy solą i cukrem. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i dolewamy do zasmażki trochę wywaru z gotujących się z jarzyn. Mieszamy, tak, żeby nie było grudek. Dolewamy zasmażkę do marchewki i groszku, po wymieszaniu i zagotowaniu możemy jeszcze doprawić. Marchewka z groszkiem jest bardzo często podawana jako dodatek do kotletów mielonych.

ocena:

Marchewka z groszkiem

składniki

  • 300 g marchwi
  • 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy w pół plasterki lub w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki masła. Osobno gotujemy groszek. Łączymy marchewkę z groszkiem, doprawiamy solą i cukrem. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i dolewamy do zasmażki trochę wywaru z gotujących się z jarzyn. Mieszamy, tak, żeby nie było grudek. Dolewamy zasmażkę do marchewki i groszku, po wymieszaniu i zagotowaniu możemy jeszcze doprawić. Marchewka z groszkiem jest bardzo często podawana jako dodatek do kotletów mielonych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję