menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy drobno pokrojone figi, sparzone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. Ostrożnie mieszamy. Blachę delikatnie smarujemy woskiem i nakładamy opłatek lub andrut. Nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 – 180ºC piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami.

ocena:

Mazurek cygański

składniki

  • 180 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • po 100 g: rodzynek, fig, orzechów, smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 andrut lub opłatek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy drobno pokrojone figi, sparzone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. Ostrożnie mieszamy. Blachę delikatnie smarujemy woskiem i nakładamy opłatek lub andrut. Nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 – 180ºC piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję