menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło. Gotujemy 4 jajka, oddzielamy żółtka i przecieramy je przez sitko. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Dodajemy do utartego masła przetarte żółtka, jedno żółtko surowe, cukier puder, posiekane migdały, przesianą mąkę, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto, które wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkowujemy, po czym najlepiej na wałku przenosimy ciasto na blachę. Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu mazurka. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsadzamy do piekarnika na 15 – 20 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wypełniamy kratki owocami z konfitury: wiśniami, truskawkami. Wcześniej należy osączyć owoce na sitku. Możemy też mazurek polukrować.

ocena:

Mazurek staropolski – królewski

składniki

  • 350 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g migdałów
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło. Gotujemy 4 jajka, oddzielamy żółtka i przecieramy je przez sitko. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Dodajemy do utartego masła przetarte żółtka, jedno żółtko surowe, cukier puder, posiekane migdały, przesianą mąkę, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto, które wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkowujemy, po czym najlepiej na wałku przenosimy ciasto na blachę. Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu mazurka. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsadzamy do piekarnika na 15 – 20 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wypełniamy kratki owocami z konfitury: wiśniami, truskawkami. Wcześniej należy osączyć owoce na sitku. Możemy też mazurek polukrować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję