menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do cukru pudru dolewamy 50 ml wody i ucieramy razem na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy miód, do którego najpierw dodajemy pianę z białek, cukier waniliowy, a następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo syrop. Całość smażymy w rondlu (pamiętamy o mieszaniu). Na koniec dodajemy do zgęstniałej masy posiekane orzechy i migdały oraz skórkę otartą z cytryny. Wafel kładziemy na dno formy i zalewamy masą nugatową. Odstawiamy w chłodne miejsce.

ocena:

Nugat

składniki

  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g posiekanych włoskich orzechów
  • 200 g obranych i posiekanych migdałów
  • 12 białek
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 gruby wafel

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do cukru pudru dolewamy 50 ml wody i ucieramy razem na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy miód, do którego najpierw dodajemy pianę z białek, cukier waniliowy, a następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo syrop. Całość smażymy w rondlu (pamiętamy o mieszaniu). Na koniec dodajemy do zgęstniałej masy posiekane orzechy i migdały oraz skórkę otartą z cytryny. Wafel kładziemy na dno formy i zalewamy masą nugatową. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję