menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw czyścimy ostrygi: wkładamy je do naczynia z zimną i posoloną wodą i pozostawiamy je w niej przez 3 godziny. Niektóre z muszli mogą się wówczas otworzyć. Należy je odrzucić. Pozostałe muszle starannie oskrobujemy nożykiem i przekładamy do miski ze świeżą zimną wodą, myjemy, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Wtedy ponownie umieszczamy je w misce z zimną wodą na 10-15 minut. Po osączeniu ostrygi otwieramy przy pomocy ostrego nożyka, sok z ostryg zlewamy do rondelka i dolewamy do niego wino. Podgrzewamy na małym ogniu, uważając, żeby sos się nie zagotował, dodajemy do niego ostrygi i podgrzewamy 3-4 minuty. Ostrygi osączamy, wkładamy do muszli i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do niej ok. 150-200 ml wywaru i ciągle mieszając gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy żółtko ubite ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Ostrygi polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 5-7 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Ostrygi zapiekane

składniki

  • 15-20 sztuk ostryg
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g żółtego ostrego sera
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietany 36%
  • 10 g mąki
  • 30 g masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw czyścimy ostrygi: wkładamy je do naczynia z zimną i posoloną wodą i pozostawiamy je w niej przez 3 godziny. Niektóre z muszli mogą się wówczas otworzyć. Należy je odrzucić. Pozostałe muszle starannie oskrobujemy nożykiem i przekładamy do miski ze świeżą zimną wodą, myjemy, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Wtedy ponownie umieszczamy je w misce z zimną wodą na 10-15 minut. Po osączeniu ostrygi otwieramy przy pomocy ostrego nożyka, sok z ostryg zlewamy do rondelka i dolewamy do niego wino. Podgrzewamy na małym ogniu, uważając, żeby sos się nie zagotował, dodajemy do niego ostrygi i podgrzewamy 3-4 minuty. Ostrygi osączamy, wkładamy do muszli i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do niej ok. 150-200 ml wywaru i ciągle mieszając gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy żółtko ubite ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Ostrygi polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 5-7 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję