Owoce morza
Ostrygi zapiekane
Składniki
- 15-20 sztuk ostryg
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 30 g żółtego ostrego sera
- 1 żółtko
- 50 ml śmietany 36%
- 10 g mąki
- 30 g masła
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw czyścimy ostrygi: wkładamy je do naczynia z zimną i posoloną wodą i pozostawiamy je w niej przez 3 godziny. Niektóre z muszli mogą się wówczas otworzyć. Należy je odrzucić. Pozostałe muszle starannie oskrobujemy nożykiem i przekładamy do miski ze świeżą zimną wodą, myjemy, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Wtedy ponownie umieszczamy je w misce z zimną wodą na 10-15 minut. Po osączeniu ostrygi otwieramy przy pomocy ostrego nożyka, sok z ostryg zlewamy do rondelka i dolewamy do niego wino. Podgrzewamy na małym ogniu, uważając, żeby sos się nie zagotował, dodajemy do niego ostrygi i podgrzewamy 3-4 minuty. Ostrygi osączamy, wkładamy do muszli i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do niej ok. 150-200 ml wywaru i ciągle mieszając gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy żółtko ubite ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Ostrygi polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 5-7 minut w temperaturze 180ºC.