menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i miksujemy z piwem lub wodą, stopionym, ostudzonym tłuszczem oraz jajem. Doprawiamy ciasto solą i odstawiamy na około pół godziny. Na koniec mieszamy je z dwoma ubitymi na sztywną pianę białkami. Warzywa mogą być zarówno surowe, jak i gotowane. Jeżeli używamy owoców, to robimy ciasto bez soli z wodą, możemy je doprawić niewielką ilością cukru. Przygotowujemy osączone owoce lub warzywa. Rozgrzewamy olej w rondelku i wrzucamy małe ilości warzyw lub owoców zanurzonych wcześniej w cieście. Innymi słowy smażymy je w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osączamy je na sicie i podajemy na gorąco. Owoce dodatkowo posypujemy cukrem pudrem lub polewamy jakimś sosem. Do warzyw możemy podawać sosy. W głębokim tłuszczu możemy smażyć również suszone i świeże grzyby, kalafiora, różyczki brokułów, cebulę, pory, selery itp.

ocena:

Owoce i warzywa w cieście naleśnikowym

składniki

  • 150 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 200 ml piwa lub wody
  • 20 g masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i miksujemy z piwem lub wodą, stopionym, ostudzonym tłuszczem oraz jajem. Doprawiamy ciasto solą i odstawiamy na około pół godziny. Na koniec mieszamy je z dwoma ubitymi na sztywną pianę białkami. Warzywa mogą być zarówno surowe, jak i gotowane. Jeżeli używamy owoców, to robimy ciasto bez soli z wodą, możemy je doprawić niewielką ilością cukru. Przygotowujemy osączone owoce lub warzywa. Rozgrzewamy olej w rondelku i wrzucamy małe ilości warzyw lub owoców zanurzonych wcześniej w cieście. Innymi słowy smażymy je w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osączamy je na sicie i podajemy na gorąco. Owoce dodatkowo posypujemy cukrem pudrem lub polewamy jakimś sosem. Do warzyw możemy podawać sosy. W głębokim tłuszczu możemy smażyć również suszone i świeże grzyby, kalafiora, różyczki brokułów, cebulę, pory, selery itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję