menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Plastry wędzonki podsmażamy na łyżce oleju. Parówki przekrawamy ostrym nożem. W każde nacięcie wsypujemy trochę tartego żółtego sera i owijamy każdą parówkę plastrem wędzonki. Układamy parówki obok siebie w płaskiej brytfance i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200° na 10-15 minut (ser powinien się roztopić, a boczek lekko przypiec). Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podajemy parówki z sosem pomidorowym w sosjerce lub ze świeżymi warzywami.

ocena:

Parówki z żółtym serem

składniki

  • 8-10 parówek (po 2 na osobę)
  • 8-10 plastrów bekonu, wędzonego boczku, wędzonki
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 200 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ew. sos pomidorowy:

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Plastry wędzonki podsmażamy na łyżce oleju. Parówki przekrawamy ostrym nożem. W każde nacięcie wsypujemy trochę tartego żółtego sera i owijamy każdą parówkę plastrem wędzonki. Układamy parówki obok siebie w płaskiej brytfance i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200° na 10-15 minut (ser powinien się roztopić, a boczek lekko przypiec). Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podajemy parówki z sosem pomidorowym w sosjerce lub ze świeżymi warzywami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję