menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Przystępujemy do przyrządzenia nadzienia: biały twarożek ucieramy ze śmietaną i jajem na jednolitą i puszystą masę, tak, żeby masa była dość gęsta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm i nacinamy w czterech miejscach, w równych odstępach na głębokość 2,5 cm. Na środku każdego krążka kładziemy nadzienie z sera i zawijamy każdą część ciasta do środka (powstaje rodzaj koperty) Układamy paszteciki na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180ºC. Tego typu paszteciki możemy przygotować z innym nadzieniem, np. z rybą, mięsem, ziemniakami itp.

ocena:

Paszteciki drożdżowe z serem

składniki

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka

Farsz

  • 300 g białego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Przystępujemy do przyrządzenia nadzienia: biały twarożek ucieramy ze śmietaną i jajem na jednolitą i puszystą masę, tak, żeby masa była dość gęsta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm i nacinamy w czterech miejscach, w równych odstępach na głębokość 2,5 cm. Na środku każdego krążka kładziemy nadzienie z sera i zawijamy każdą część ciasta do środka (powstaje rodzaj koperty) Układamy paszteciki na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180ºC. Tego typu paszteciki możemy przygotować z innym nadzieniem, np. z rybą, mięsem, ziemniakami itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję