menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajo ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę i po 125 ml wody i mleka, ciasto solimy i na chwilę odstawiamy. Po pół godzinie rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją słoniną i smażymy cienkie naleśniki. Smażymy je z obu stron lub tylko z jednej, zależy to od grubości naleśników, lepiej jednak, żeby były jak najcieńsze. Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim na dużym talerzu. Część ciasta pozostawiamy na później do panierowania gotowych pasztecików. Mięso płuczemy, osuszamy kroimy w kostkę i smażymy na oleju, a gdy się zrumieni, solimy, dolewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor, dodajemy do mięsa i razem dusimy. Gdy mięso będzie miękkie mielimy je wraz z cebulą, dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, stawiamy w ciepłym miejscu, żeby za bardzo nie stwardniało. Jeżeli zrobi się zbyt gęste dodajemy łyżkę przegotowanej wody. Jeżeli chcemy mieć więcej nadzienia, to niekoniecznie musimy dodawać mięso, możemy na przykład dołożyć do farszu ugotowaną, odciśnięta i zmieloną kapustę. Naleśniki cienko smarujemy nadzieniem i ciasno zwijamy, przyciskamy deseczką. Możemy tak przygotowane paszteciki zanurzać w resztce ciasta naleśnikowego i posypać tartą bułką. Smażymy je z obu stron i ew. posypujemy zieloną pietruszką.

ocena:

Paszteciki kruche z mięsem – 1

składniki

  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 125 ml mleka i 125 ml wody
  • sól
  • skórka ze słoniny
Farsz
  • 300 g mięsa bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajo ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę i po 125 ml wody i mleka, ciasto solimy i na chwilę odstawiamy. Po pół godzinie rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją słoniną i smażymy cienkie naleśniki. Smażymy je z obu stron lub tylko z jednej, zależy to od grubości naleśników, lepiej jednak, żeby były jak najcieńsze. Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim na dużym talerzu. Część ciasta pozostawiamy na później do panierowania gotowych pasztecików. Mięso płuczemy, osuszamy kroimy w kostkę i smażymy na oleju, a gdy się zrumieni, solimy, dolewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor, dodajemy do mięsa i razem dusimy. Gdy mięso będzie miękkie mielimy je wraz z cebulą, dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, stawiamy w ciepłym miejscu, żeby za bardzo nie stwardniało. Jeżeli zrobi się zbyt gęste dodajemy łyżkę przegotowanej wody. Jeżeli chcemy mieć więcej nadzienia, to niekoniecznie musimy dodawać mięso, możemy na przykład dołożyć do farszu ugotowaną, odciśnięta i zmieloną kapustę. Naleśniki cienko smarujemy nadzieniem i ciasno zwijamy, przyciskamy deseczką. Możemy tak przygotowane paszteciki zanurzać w resztce ciasta naleśnikowego i posypać tartą bułką. Smażymy je z obu stron i ew. posypujemy zieloną pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję