menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód podgrzewamy w rondelku, aż do zrumienienia. Przelewamy go do kamiennej miski i ucieramy dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodajemy do niego po jednym żółtku, stale ucierając, dalej wsypujemy mąkę, sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pod sam koniec dokładamy sztywną pianę ubitą z białek i mieszamy ja delikatnie z ciastem. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180°. Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu.

ocena:

Piernik wykwintny

składniki

  • 700 g mąki (ok. 4 szklanki)
  • 1 kg miodu
  • 5 jajek
  • 50 g sody
  • 1 łyżka przypraw do pierników
  • bakalie: smażona skórka pomarańczowa, migdały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód podgrzewamy w rondelku, aż do zrumienienia. Przelewamy go do kamiennej miski i ucieramy dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodajemy do niego po jednym żółtku, stale ucierając, dalej wsypujemy mąkę, sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pod sam koniec dokładamy sztywną pianę ubitą z białek i mieszamy ja delikatnie z ciastem. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180°. Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję