menu
Fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób z niej kopczyk z dołkiem pośrodku. Do dołka włóż miękkie masło pokrojone w kostkę, oprósz szczyptą soli. Szybko mieszaj składniki, dodając po trochu zimną wodę. Ciasta nie wyrabiaj za długo. Zawiń je w folię do żywności, odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Obierz ser ze skórki. Przełóż go do miski, dodaj drobno posiekane: dojrzewającą szynkę, czosnek, chilli bez pestek i rozmaryn. Wszystko dokładnie wyrób widelcem.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2–3 milimetrów, wytnij szklanką kółka. Na środek co drugiego kółka nałóż porcję farszu, przykryj drugim krążkiem. Zlep bardzo dokładnie palcami brzegi. Wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na posmarowanej oliwą blasze i piecz 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do czasu, gdy nabiorą lekko złocistej barwy.

ocena:

Pierożki z kruchego ciasta

składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • łyżeczki soli
  • 125 ml zimnej wody

Farsz:

  • 300 g sera gorgonzola
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki listków rozmarynu świeżego
  • 1 ząbek czosnku

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

     

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób z niej kopczyk z dołkiem pośrodku. Do dołka włóż miękkie masło pokrojone w kostkę, oprósz szczyptą soli. Szybko mieszaj składniki, dodając po trochu zimną wodę. Ciasta nie wyrabiaj za długo. Zawiń je w folię do żywności, odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Obierz ser ze skórki. Przełóż go do miski, dodaj drobno posiekane: dojrzewającą szynkę, czosnek, chilli bez pestek i rozmaryn. Wszystko dokładnie wyrób widelcem.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2–3 milimetrów, wytnij szklanką kółka. Na środek co drugiego kółka nałóż porcję farszu, przykryj drugim krążkiem. Zlep bardzo dokładnie palcami brzegi. Wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na posmarowanej oliwą blasze i piecz 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do czasu, gdy nabiorą lekko złocistej barwy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję