menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mielonego kurczaka miksujemy w malakserze na gładką masę z jajem, posiekanym czosnkiem, śmietaną i brandy. Doprawiamy solą. Dodajemy pokruszone ziarna pieprzu. Pieczarki bardzo drobno siekamy, smażymy na maśle, aż odparuje cała woda. Studzimy i dodajemy je do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Możemy dodać posiekany koperek lub natkę. Wąskim nożem lub palcem robimy otwór wzdłuż bażancich piersi. Uważamy, żeby ich nie rozerwać. Faszerujemy. Nafaszerowane piersi oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na wolnym ogniu lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i żurawinami lub smażonymi, niesłodzonymi jabłkami.

ocena:

Pierś bażanta faszerowana pieczarkami

składniki

  • 4-8 (zależnie od wielkości) piersi bażanta
  • 250 g pieczarek
  • 100 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 25 ml brandy
  • koperek lub natka pietruszki
  • 50 ml śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  •  ew. 1 łyżeczka zielonego, czerwonego lub czarnego pieprzu w ziarnach

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mielonego kurczaka miksujemy w malakserze na gładką masę z jajem, posiekanym czosnkiem, śmietaną i brandy. Doprawiamy solą. Dodajemy pokruszone ziarna pieprzu. Pieczarki bardzo drobno siekamy, smażymy na maśle, aż odparuje cała woda. Studzimy i dodajemy je do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Możemy dodać posiekany koperek lub natkę. Wąskim nożem lub palcem robimy otwór wzdłuż bażancich piersi. Uważamy, żeby ich nie rozerwać. Faszerujemy. Nafaszerowane piersi oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na wolnym ogniu lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i żurawinami lub smażonymi, niesłodzonymi jabłkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję