menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym. Kisiel żurawinowy jest często podawany jako jedno z dań deserowych podczas Wigilii. W niektórych wschodnich regionach Polski podawany jest też kisiel z owsa. Przyrządza się go ze skwaśniałej wody, którą była zalana przez dwa dni mąką z owsa. Ugotowany z takiej wody kisiel zjada się z cukrem albo z olejem w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

ocena:

Placek orzechowy / migdałowy

składniki

  • 350 g cukru1
  • l żurawin1
  • l wody
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym. Kisiel żurawinowy jest często podawany jako jedno z dań deserowych podczas Wigilii. W niektórych wschodnich regionach Polski podawany jest też kisiel z owsa. Przyrządza się go ze skwaśniałej wody, którą była zalana przez dwa dni mąką z owsa. Ugotowany z takiej wody kisiel zjada się z cukrem albo z olejem w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję