menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Połowę porcji wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa. Skrapiając wodą (jeszcze lepiej odrobinę wywaru na rosół), wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na pół godziny, żeby mięso stężało. Formujemy z mięsa okrągłe płaskie kotlety i pieczemy na grillu po 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Podajemy z pieczywem i posiekaną wcześniej cebulą.

ocena:

Pljeskavica

składniki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego na osobę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Połowę porcji wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa. Skrapiając wodą (jeszcze lepiej odrobinę wywaru na rosół), wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na pół godziny, żeby mięso stężało. Formujemy z mięsa okrągłe płaskie kotlety i pieczemy na grillu po 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Podajemy z pieczywem i posiekaną wcześniej cebulą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję