Przepis
Wieprzowina
Polędwiczki w cieście
Składniki
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki tłuszczu
- 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
- 50 ml jałowcówki
Ciasto
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 200 g masła
- 125 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka, 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Siekamy nożem, na koniec szybko wyrabiamy rękami. Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut nagrzanym do 220° piekarniku.