menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Siekamy nożem, na koniec szybko wyrabiamy rękami. Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut nagrzanym do 220° piekarniku.

ocena:

Polędwiczki w cieście

składniki

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
  • 50 ml jałowcówki
Ciasto
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka, 1 jajko
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Siekamy nożem, na koniec szybko wyrabiamy rękami. Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut nagrzanym do 220° piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję