menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcze szorujemy szczoteczką, polewamy wrzątkiem, wycieramy i kroimy w plastry po 5 mm. Układamy je jeden na drugim w rondlu i zalewamy taką ilością wody, żeby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, następnie układamy je na sicie i osączamy. Przyprawy: cynamon, kolendrę i kardamon prażymy na suchej patelni ciągle mieszając, gdy zacznie się z nich wydobywać silny aromat, zdejmujemy patelnię z ognia i tłuczemy wszystkie przyprawy, najlepiej w moździerzu. Do rondla z grubym dnem wlewamy ocet, miód, wsypujemy cukier i rozdrobnione przyprawy. Podgrzewamy mieszając, żeby cukier się rozpuścił, gdy marynata zacznie się gotować nadal ja mieszamy i gotujemy 10 minut. Następnie wkładamy do niej pomarańcze. Gotujemy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Plastry pomarańczy powinny być szkliste. Pomarańcze przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy do każdego słoiczka trochę goździków i czarnego pieprzu. Zalewamy marynatą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Podajemy do mięs.

ocena:

Pomarańcze marynowane

składniki

  • 1 kg pomarańczy
  • 200 g płynnego miodu
  • 350 ml białego octu winnego 6%
  • 200 g cukru
  • kawałek kory cynamonowej (5 cm)
  • po 1 łyżce: nasion kolendry i zielonego kardamonu
  • po pół łyżeczki: czarnego pieprzu i goździków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcze szorujemy szczoteczką, polewamy wrzątkiem, wycieramy i kroimy w plastry po 5 mm. Układamy je jeden na drugim w rondlu i zalewamy taką ilością wody, żeby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, następnie układamy je na sicie i osączamy. Przyprawy: cynamon, kolendrę i kardamon prażymy na suchej patelni ciągle mieszając, gdy zacznie się z nich wydobywać silny aromat, zdejmujemy patelnię z ognia i tłuczemy wszystkie przyprawy, najlepiej w moździerzu. Do rondla z grubym dnem wlewamy ocet, miód, wsypujemy cukier i rozdrobnione przyprawy. Podgrzewamy mieszając, żeby cukier się rozpuścił, gdy marynata zacznie się gotować nadal ja mieszamy i gotujemy 10 minut. Następnie wkładamy do niej pomarańcze. Gotujemy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Plastry pomarańczy powinny być szkliste. Pomarańcze przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy do każdego słoiczka trochę goździków i czarnego pieprzu. Zalewamy marynatą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Podajemy do mięs.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję