menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wrzącego wywaru wkładamy podzieloną na części kurę i przyprawy. W zależności od wielkości kury gotujemy ją 2-4 godziny. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę (możemy dodać też korzonki kopru ew. suszonego grzyba) i gotujemy jeszcze 30 minut. Wywar przecedzamy i odtłuszczamy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę lub palcami dzielimy na cząstki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy wywarem. Dodajemy posiekany koperek i kawałki kury. Dusimy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

ocena:

Potrawka z kury w sosie koperkowym

składniki

  • 1 kura
  • 2 l wywaru
  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • ew. 1 suszony grzyb
  • 1 pęczek koperku
  • 150 ml śmietanki 12-18%
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wrzącego wywaru wkładamy podzieloną na części kurę i przyprawy. W zależności od wielkości kury gotujemy ją 2-4 godziny. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę (możemy dodać też korzonki kopru ew. suszonego grzyba) i gotujemy jeszcze 30 minut. Wywar przecedzamy i odtłuszczamy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę lub palcami dzielimy na cząstki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy wywarem. Dodajemy posiekany koperek i kawałki kury. Dusimy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję