menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę, wbijamy do niej jaja, dodajemy mleko lub wodę. Wyrabiamy twarde ciasto. Wyrabiamy je długo, żeby nabrało powietrza, wtedy po przekrojeniu będą w nim widoczne dziurki, poza tym ciasto musi być elastyczne. Pozostawiamy je przez pół godziny, żeby sobie odpoczęło. Następnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko, znowu pozostawiamy je na chwile, a gdy przeschnie zwijamy w rulon, albo tniemy na prostokąty, które kładziemy jeden na drugi i tniemy makaron „po palcach”. Gotowy makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy taki makaron we wrzącej wodzie. Domowe makarony gotuje się dość krótko. Odcedzamy i wkładamy od razu do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i solą.

ocena:

Prawdziwa zupa mleczna z makaronem

składniki

  • 1 l mleka
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę, wbijamy do niej jaja, dodajemy mleko lub wodę. Wyrabiamy twarde ciasto. Wyrabiamy je długo, żeby nabrało powietrza, wtedy po przekrojeniu będą w nim widoczne dziurki, poza tym ciasto musi być elastyczne. Pozostawiamy je przez pół godziny, żeby sobie odpoczęło. Następnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko, znowu pozostawiamy je na chwile, a gdy przeschnie zwijamy w rulon, albo tniemy na prostokąty, które kładziemy jeden na drugi i tniemy makaron „po palcach”. Gotowy makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy taki makaron we wrzącej wodzie. Domowe makarony gotuje się dość krótko. Odcedzamy i wkładamy od razu do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i solą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję