menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Prosię czyścimy, myjemy, opalamy nad ogniem. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu nacieramy je od środka majerankiem i solą. Związujemy tylne i przednie nogi, przykrywamy ogon i uszy folia i rozcinamy skórę między głową i szyją. Nadziewamy na rożno, solimy z zewnątrz i pieczemy zależnie od wielkości 2,5– 3 godziny. W trakcie obracania na rożnie polewamy je na smarujemy je na zmianę piwem i roztopionym masłem. Gdy jest już dobrze upieczone możemy je zdjąć i ułożyć je na desce. Odcinamy głowę, łopatki, nóżki i kroimy tułów prostopadle do kręgosłupa – wzdłuż żeberek. Składamy prosię na półmisku na zgiętych nóżkach. Podajemy polane roztopionym masłem z sosami.

ocena:

Prosię pieczone na rożnie

składniki

  • 1 prosię 4– 6 kg
  • masło
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • piwo
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Prosię czyścimy, myjemy, opalamy nad ogniem. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu nacieramy je od środka majerankiem i solą. Związujemy tylne i przednie nogi, przykrywamy ogon i uszy folia i rozcinamy skórę między głową i szyją. Nadziewamy na rożno, solimy z zewnątrz i pieczemy zależnie od wielkości 2,5– 3 godziny. W trakcie obracania na rożnie polewamy je na smarujemy je na zmianę piwem i roztopionym masłem. Gdy jest już dobrze upieczone możemy je zdjąć i ułożyć je na desce. Odcinamy głowę, łopatki, nóżki i kroimy tułów prostopadle do kręgosłupa – wzdłuż żeberek. Składamy prosię na półmisku na zgiętych nóżkach. Podajemy polane roztopionym masłem z sosami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję