menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy w wodzie przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie odcedzamy je i osączamy. Każdy filet smarujemy musztardą. Ogórki i jedną cebulę siekamy. Posypujemy każdego posmarowanego fileta ogórkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką. Układamy rolmopsy w słoju i przygotowujemy zalewę: zagotowujemy 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Po przestudzeniu zalewamy marynatą rolmopsy w słoiku, na wierzch dolewamy oliwę i wstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeżeli mamy całe śledzie, które musimy najpierw sprawić, to do zalewy możemy dodać mlecze przetarte przez sito.

ocena:

Rolmopsy z ogórkiem

składniki

  • 10 filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 1-2 ogórki konserwowe lub 3 korniszony
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 cebule, 1 liść laurowy
  • 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego 6%
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy w wodzie przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie odcedzamy je i osączamy. Każdy filet smarujemy musztardą. Ogórki i jedną cebulę siekamy. Posypujemy każdego posmarowanego fileta ogórkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką. Układamy rolmopsy w słoju i przygotowujemy zalewę: zagotowujemy 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Po przestudzeniu zalewamy marynatą rolmopsy w słoiku, na wierzch dolewamy oliwę i wstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeżeli mamy całe śledzie, które musimy najpierw sprawić, to do zalewy możemy dodać mlecze przetarte przez sito.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję