menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby (najlepiej świeże, własnoręcznie złowione) sprawiamy, myjemy i smarujemy olejem.  Zioła siekamy i smarujemy nimi ryby od środka i na zewnątrz. Wybieramy 2 płaskie kamienie, myjemy je i wkładamy do ogniska, a gdy będą bardzo gorące smarujemy je delikatnie olejem i kładziemy na nich ryby. Ogień nie powinien dosięgać powierzchni kamieni. Ryby smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Możemy również nabić rybę na ostry patyk i piec nad ogniskiem lub. Należy jednak uważać, żeby nie była za blisko ognia. Rybę można równiez usmażyć nad ogniskiem na patelni.

ocena:

Ryba pieczona na kamieniach lub nad ogniskiem

składniki

Na jedną osobę:
  • 1 pstrąg lub 2 płotki ew. inna świeża ryba „z rzeki”
  • pęczek świeżych ziół: pietruszki, koperku, macierzanki ew. kilka igieł rozmarynu
  • 20 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby (najlepiej świeże, własnoręcznie złowione) sprawiamy, myjemy i smarujemy olejem.  Zioła siekamy i smarujemy nimi ryby od środka i na zewnątrz. Wybieramy 2 płaskie kamienie, myjemy je i wkładamy do ogniska, a gdy będą bardzo gorące smarujemy je delikatnie olejem i kładziemy na nich ryby. Ogień nie powinien dosięgać powierzchni kamieni. Ryby smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Możemy również nabić rybę na ostry patyk i piec nad ogniskiem lub. Należy jednak uważać, żeby nie była za blisko ognia. Rybę można równiez usmażyć nad ogniskiem na patelni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję