menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę, marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę lub dymkę drobno siekamy. Pokrojone warzywa wkładamy do szklanego naczynia, lekko solimy i skrapiamy połową soku z cytryny. Majonez mieszamy z jogurtem i resztą soku z cytryny, dodajemy posiekany czosnek roztarty z cukrem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

ocena:

Sałatka angielska

składniki

  • pół główki kapusty
  • 1 cebula lub pęczek dymki
  • 1 papryka zielona, 2 marchewki
  • 150 g majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę, marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę lub dymkę drobno siekamy. Pokrojone warzywa wkładamy do szklanego naczynia, lekko solimy i skrapiamy połową soku z cytryny. Majonez mieszamy z jogurtem i resztą soku z cytryny, dodajemy posiekany czosnek roztarty z cukrem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję