menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety śledziowe krótko moczymy i kroimy w dzwonka. Obrane ziemniaki, obrane buraki i cebulę kroimy w plastry. Przygotowujemy sos: do majonezu wymieszanego z jogurtem dodajemy musztardę, cukier, posiekany czosnek, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, buraki, fasolę i ewentualnie inne składniki. Przed podaniem zalewamy sosem.

ocena:

Sałatka śledziowa pod pierzynką

składniki

  • 300 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane w łupinach buraki
  • 2 duże cebule – biała i czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g majonezu pół na pół wymieszanego z jogurtem naturalnym
  • ew. pokrojone w plastry jabłko, ogórek kiszony lub marynowany i jajko ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety śledziowe krótko moczymy i kroimy w dzwonka. Obrane ziemniaki, obrane buraki i cebulę kroimy w plastry. Przygotowujemy sos: do majonezu wymieszanego z jogurtem dodajemy musztardę, cukier, posiekany czosnek, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, buraki, fasolę i ewentualnie inne składniki. Przed podaniem zalewamy sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję