menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych – w paseczki, cebulę w plastry, jaja w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser. Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki. Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze. Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie – na deser – to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad. To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

ocena:

Sałatka winegret

składniki

  • 1 główka sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1/2 cebuli czerwona
  • 1/2 cebuli biała
  • 75 g żółtego sera pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 70 g różnych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy lub oleju
  • 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • świeże zioła: bazylia, mięta, melisa itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych – w paseczki, cebulę w plastry, jaja w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser. Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki. Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze. Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie – na deser – to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad. To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję