menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą.  Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, odstaw do wystygnięcia.   

 Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Wyłóż je na blaszkę jak na zdjęciu. 

 

 

Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chilli. Całość wymieszaj.

 

Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut.

 

 

Po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa.

 

Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.

Przygotuj sos:

Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Polej warzywa. 

 

Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy grillowanego drobiu.

 

 

 

 

ocena:

Sałatka z jesiennych warzyw

składniki

  • 200 g czarna soczewica 
  • 100 g marchwi
  • 150 g dyni
  • 80 g kapusty
  • 150 g kalafior
  • 100 g kabaczek/cukinia 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli 
  • 100 g jabłka 

SOS:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą.  Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, odstaw do wystygnięcia.   

 Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Wyłóż je na blaszkę jak na zdjęciu. 

 

 

Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chilli. Całość wymieszaj.

 

Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut.

 

 

Po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa.

 

Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.

Przygotuj sos:

Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Polej warzywa. 

 

Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy grillowanego drobiu.

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję