poziom skomplikowania:
Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, odstaw do wystygnięcia.
Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Wyłóż je na blaszkę jak na zdjęciu.
Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chilli. Całość wymieszaj.
Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut.
Po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa.
Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.
Przygotuj sos:
Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Polej warzywa.
Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy grillowanego drobiu.
Sałatka z jesiennych warzyw
składniki
Sos:
poziom skomplikowania:
Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, odstaw do wystygnięcia.
Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Wyłóż je na blaszkę jak na zdjęciu.
Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chilli. Całość wymieszaj.
Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut.
Po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa.
Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.
Przygotuj sos:
Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Polej warzywa.
Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy grillowanego drobiu.