menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania. Po wystudzeniu obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Podrumieniamy boczek. Cebulę pokrojoną w kosteczką musimy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem octu. Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, na końcu doprawiamy pieprzem, solą, cukrem, odrobiną octu i zalewamy kwaśną śmietaną. Uwaga! Ta sałatka jest popularna również w wersji z pokrojonym śledziem. Podajemy z upieczona golonką cielęcą lub wieprzową.

ocena:

Sałatka ziemniaczana (górnicza)

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • wędzony boczek
  • 2 cebule
  • 125 ml śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, ocet, szczypta cukru do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania. Po wystudzeniu obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Podrumieniamy boczek. Cebulę pokrojoną w kosteczką musimy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem octu. Gotujemy jaja na twardo i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, na końcu doprawiamy pieprzem, solą, cukrem, odrobiną octu i zalewamy kwaśną śmietaną. Uwaga! Ta sałatka jest popularna również w wersji z pokrojonym śledziem. Podajemy z upieczona golonką cielęcą lub wieprzową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję