X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Schab duszony z ziołami

Składniki

  • 700 g schabu bez kości
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 marchewka, por
  • 50 g masła
  • 5 łyżek oleju
  • 3 goździki, tymianek, rozmaryn
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Por, marchew i cebulę kroimy w pół plastry i umieszczamy w płaskim szklanym naczyniu. Na warzywach układamy mięso natarte solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Dodajemy goździki i posypujemy natką. Zalewamy białym winem, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach mięso przekładamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Obsmażamy na oleju i maśle, przekładamy do brytfanny. Na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa i przesmażamy, dodajemy do mięsa, całość zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC na około 90 minut. Pieczemy do miękkości, często polewając sosem. Podajemy z makaronem polanym sosem z pieczenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również