Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Schab duszony z ziołami
Składniki
- 700 g schabu bez kości
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchewka, por
- 50 g masła
- 5 łyżek oleju
- 3 goździki, tymianek, rozmaryn
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Por, marchew i cebulę kroimy w pół plastry i umieszczamy w płaskim szklanym naczyniu. Na warzywach układamy mięso natarte solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Dodajemy goździki i posypujemy natką. Zalewamy białym winem, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach mięso przekładamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Obsmażamy na oleju i maśle, przekładamy do brytfanny. Na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa i przesmażamy, dodajemy do mięsa, całość zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC na około 90 minut. Pieczemy do miękkości, często polewając sosem. Podajemy z makaronem polanym sosem z pieczenia.