poziom skomplikowania:
Wytnij kość ze schabu (kość można wykorzystać do wywaru). Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć posiekane w ćwiartki pieczarki. Po chwili, kiedy grzyby się lekko zrumienią, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw lekko solą i pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą już prawie całą wodę, po około 5 minutach. Dodaj sos sojowy, tymianek oraz śmietanę. Wymieszaj całość i smaż jeszcze minutę.
Schab natnij od spodu wzdłuż i powoli przecinając nożem, obracaj w lewą stronę (jeśli jesteś leworęczny to w prawą ). Powstanie gruby płat mięsa. Dopraw go solą i pieprzem z obydwu stron. Rozklep dość cienko 0,5-1 cm, przez folię. Nałóż farsz i rozsmaruj go równomiernie na całym płacie mięsa. Zwiń ciasno rulon i zwiąż sznurkiem gastronomicznym. Piecz ok 50 minut w 180°C bez termoobiegu.
Schab rolowany z pieczarkami
składniki
poziom skomplikowania:
Wytnij kość ze schabu (kość można wykorzystać do wywaru). Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć posiekane w ćwiartki pieczarki. Po chwili, kiedy grzyby się lekko zrumienią, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw lekko solą i pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą już prawie całą wodę, po około 5 minutach. Dodaj sos sojowy, tymianek oraz śmietanę. Wymieszaj całość i smaż jeszcze minutę.
Schab natnij od spodu wzdłuż i powoli przecinając nożem, obracaj w lewą stronę (jeśli jesteś leworęczny to w prawą ). Powstanie gruby płat mięsa. Dopraw go solą i pieprzem z obydwu stron. Rozklep dość cienko 0,5-1 cm, przez folię. Nałóż farsz i rozsmaruj go równomiernie na całym płacie mięsa. Zwiń ciasno rulon i zwiąż sznurkiem gastronomicznym. Piecz ok 50 minut w 180°C bez termoobiegu.