menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm.
Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę, więcej nie gotować. Nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek.
Układać mięso w misce warstwami, przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą.
Marynować w lodówce (temp około 5*C) przez trzy dni.
Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.
Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem około 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą.Przygotowanie glazury: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem.Podawać z ziemniakami z grilla i serem mozarella z pomidorem i kaparami.

 

ocena:

Schab z boczkiem z koszyczka

składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego (lub z dzika)
  • 1 kg boczku wieprzowego wędzonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 jagód angielskiego ziela
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki czerwonego Tabasko
  • 1 kieliszek (250g) czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek (50g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
  • 2 cebule
  • 2 główki czosnku
  • Składniki na glazurę:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kieliszki (100g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 słój (0,9 litra) pasteryzowanych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 marynowana papryczka jalapeno (może być inna pikantna)
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata pozostała z marynowania mięsa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm.
Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę, więcej nie gotować. Nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek.
Układać mięso w misce warstwami, przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą.
Marynować w lodówce (temp około 5*C) przez trzy dni.
Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.
Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem około 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą.Przygotowanie glazury: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem.Podawać z ziemniakami z grilla i serem mozarella z pomidorem i kaparami.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję