X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Seafood soup a’la Chef Paul

Składniki

  • 1 kg "owoców morza" (ośmiorniczki, małże, mięso z
  • krabich nóżek, krewetki)
  • 1 ugotowany homar
  • 1 litr bulionu rybnego
  • 1 żółta słodka papryka
  • 2 małe marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka jagód angielskiego ziela, liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szczypta szafranu (lub łyżeczka azafranu)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Do wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, angielskie ziele i pokrajane ośmiornice, gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w "zapałkę", cebulę w "piórka", seler i czosnek w plasterki, pomidor w drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z masłem i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec wrzucając pomidory, dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze pół godziny. Szafron zalewamy małą ilością wrzątku. Dodajemy, obrane krewetki, krabie mięso, małże i homara oraz szafran. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również