menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy ser, masło i cukier puder na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku, wreszcie mąkę ziemniaczaną i sok wraz ze skórką cytryny. Można też dodać cukier waniliowy. Na końcu dodajemy rodzynki – pamiętajmy żeby były namoczone i osączone oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do okrągłej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 170–180ºC, aż do zarumienienia wierzchu na jasnobrązowy kolor. Gdy ostygnie możemy sernik posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą czekoladową.

ocena:

Sernik podolski

składniki

  • 2 kg zmielonego trzykrotnie sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła
  • 9 jajek
  • 100 g rodzynek
  • można dodać otartą skórkę i sok z jednej cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy ser, masło i cukier puder na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku, wreszcie mąkę ziemniaczaną i sok wraz ze skórką cytryny. Można też dodać cukier waniliowy. Na końcu dodajemy rodzynki – pamiętajmy żeby były namoczone i osączone oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do okrągłej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 170–180ºC, aż do zarumienienia wierzchu na jasnobrązowy kolor. Gdy ostygnie możemy sernik posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą czekoladową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję