menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód, ostrą paprykę, posiekany czosnek oraz przyprawy. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy, ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do grillowania. Skrzydełka gotujemy 20-30 minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęstszy i skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania – 40 minut.

ocena:

Skrzydełka lub udka kurczaka pieczone na grillu

składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • około 10 g imbiru świeżego lub 2 łyżeczki sproszkowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chilli lub ostrej papryki
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 2 goździki
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód, ostrą paprykę, posiekany czosnek oraz przyprawy. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy, ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do grillowania. Skrzydełka gotujemy 20-30 minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęstszy i skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania – 40 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję